El diumenge 1 de març, la secció de BTT del CIM vam organitzar una sortida per les Garrigues amb l’anhel de gaudir dels camps d’ametllers florits, però, malauradament, aquest any la floració s’ha avançat, tot i així, encara vàrem poder delectar-nos amb una agradable ruta i un dia esplèndid.

Iniciem la ruta al bonic poble de la Floresta, amb el castell donant la benvinguda. Aprofitem l’inici per anar a veure el pou de gel, un dels més ben conservats de la comarca amb una capacitat de 150 m3. En aquesta zona encara es poden observar les grans destrosses ocasionades per la llevantada de finals de l’any passat. Després donem el tomb al castell, un conjunt d’edificis amb elements romànics, gòtics i renaixentistes declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Passem per davant la casa taller de la artista alemanya establerta a La Floresta, en Edith Schaar, on al jardí, que ella anomena illa verda, conviuen les seves creacions amb les plantes. Tot seguit ens dirigim als Masets, on hi ha un dels camps d’ametllers per visitar durant la floració, però, fem tard!!!, ja no hi han flors. Continuem cap al GR 3, sender de la Catalunya Central que coincideix amb la carrerada de la Font Vella.

Ens desviem uns metres per visitar l’esmentada font, on també es fan evidents les destrosses de la llevantada. Deixem el GR i anem a creuar la Sèquia Quarta del Canal d’Urgell i pel camí de la creueta anem a empalmar amb el camí d’Arbeca, per on trobem la Font de la Juliana, una surgència natural d’aigua que sempre raja i que està coberta per una volta de pedra amb unes escales per baixar fins el nivell de l’aigua.

Seguim cap a Arbeca on, com cada diumenge pel matí, fan el mercat d’antiquaris i brocanters. A la vista del material exposat sembla més un mercat d’estris de segona mà i per reciclar, a pesar de la baixa qualitat dels productes el lloc està molt concorregut. Sortim del poble pel camí de la Creu de Sant Roc per pujar fins la creu, on esmorzem. Després, seguim pedalant pels Plans (Pla de la Floresta, Pla de Castellots, Pla de les Alzines), aquí hi han diversos camps d’ametllers on també ja ha caigut la flor. Continuem pel camí dels Omellons que passa pels fondos (fondo Soldevila i fondo Rodants), i creuem el poble per agafar el camí de les Cometes cap al fondo de les Alzinetes, lloc on trobem un molt ben conservat aljub. Pugem cap a la cabana de volta del Pau i fins el Pla Maçana, des d’aquí baixarem fins la cabana de volta de Jaume Domingo. Passem pel pont que creua la via, una zona on la llevantada va provocar múltiples destrosses, fins i tot va fer descarrilar un comboi ferroviari.

Iniciem l’última pujada tot passant pel costat de l’aljub del Cal Pelagrí, creuem el Segarra Garrigues i baixem cap el Racó el Panxó fins a retrobar el GR 3 que ens du en plaent baixada, de nou a La Floresta.

La ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/pedalant-per-les-garrigues-47375839