Quan hi ha anticicló a Catalunya, a les nostres planes s’estén la boira de forma persistent, per tant, decidim anar a la recerca del sol. Ens dirigim al Montsec de Rúbies a inspeccionar el nou pas que a redescobert fa poc un company del CIM, el Pas de la Torreta. 

 

Deixem els cotxes a la cruïlla del camí de les Planelles, on hi ha el rètol del pas del Reguer. Iniciem l’ascens cap a la cinglera de la Feixa, des d’on veiem un lloc on sembla que no es tan vertical i és per on anirem. El corriol és poc evident però es pot anar seguint. En forta ascensió per l’espadat, arribem al Tossal de les Torretes, de 1.676 metres, considerat com el sostre de la serralada del Montsec, entre la Noguera i el Pallars Jussà. El 2018 va ser un dels escollits dels Cims per la Llibertat per donar suport als presos polítics.

 

Des del cim tenim unes excepcionals vistes cap a les dues vessants, al nord el Pirineu amb els cims nevats, al sud la Plana, cobert per un espès mantell de boira. Després d’esmorzar seguim el corriol que surt a la nostra esquerra cap a ponent i que va arran de l’impressionant espadat. En lleugera baixada arribem a la collada de la Portella Blanca, pas important que comunica els dos vessants, per on passa el GR 1. Iniciem el fort descens per un camí costerut i pedregós, amb pedra escorredissa que rellisca força en direcció al llogaret abandonat de Rúbies amb les restes de l’església romànica llombarda.

 

Sortim per la pista o camí de Rúbies, punt on trobem una font en la que ens parem a beure. Avancem en lleuger ascens per la base de la cinglera fins  arribar als cotxes. Hem tingut un dia espectacular, amb un temps primaveral i un sol radiant.