Sensacional matinal per l’Espai Natural Protegit dels Vessants de la Noguera Ribagorçana, al terme municipal d’Os de Balaguer. Iniciem la ruta a la presa de Canelles, cua del pantà de Santa Anna, a cavall entre Catalunya i Aragó. Aquesta presa en el seu moment va aconseguir el rècord d’altura del país, 137 metres d’altura, és la segona més alta d’Europa i es poden fer visites guiades.

Agafem el camí de Canelles i al primer revolt trobem el pal indicatiu, recent col·locat, que ens indica el corriol que hem de seguir. Aquest corriol va ser en part arranjat l’any passat pels amics del camí de muntanya, aquest any han arranjat un altre tram d’aquesta mateixa ruta i han posat alguns pals indicatius més.

 

Creuem el Sot de Canelles, on hi baixem ajudats per una corda. Arribem a un altre pal indicatiu també recent posat, nosaltres agafem el desviament de la dreta, per l’esquerra és per on tornem de la Roca Foradada, entrem al congost de la Savina. Les vistes són espectaculars, passem per una lleixa estreta on hi ha una barana de ferro malmesa per la caiguda de pedres, era l’antic camí que anava de la central de Canelles al poble de Tragó. Baixem a tocar la cua del pantà de Santa Anna on una passarel·la ens permet  creuar el pas de la Savina, iniciem l’ascens per la solana de Montdevi.

 

Parem a esmorzar en un raconet que queda resguardat. Més avall, a les aigües del pantà, veiem les restes d’un antic pont. Un cop refets continuem cap a la Serra de la Guitarra, en aquest tram es fa molt evident la gran tasca de desbrossament que han fet els amics del camí de muntanya. Arribem al coll, on hi ha el sender que ens portaria cap al pas del Llop i el que baixa al poble abandonat de Tragó de Noguera. Nosaltres agafem el de la dreta que va fent llaçades descendint cap a Tragó. Arribem a les restes de l’antiga muralla del Castell, i després a l’ermita de la Mare de Déu del Castell, malauradament bastant malmesa.

 

Retornem pel mateix camí fins a trobar el nou cartell indicatiu on, ens desviem a la dreta per tornar per la collada de la  Roca Foradada, Aquest corriol segueix la Cresta de Montdevi i baixa a l’Obaga de Canelles, passa pel mig d’un bosc on trobem alguns fredolics. Enllacem amb el corriol que va al pas de la Savina i retornem als cotxes pel mateix camí que hem vingut al principi.

 

Track, https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pas-de-la-savina-trago-de-noguera-roca-foradada-44015879