La sortida d’aquest mes amb BTT l’hem fet al cor de les Garrigues, indret de paisatges ondulats, visitant la presa del pantà de l’Albagés, cua del canal Segarra-Garrigues i que està situada a la vall del riu Set, Mas Melons i Mas de Matxerri.

Sortim de Castelldans pel camí vell de l’Albagés, pugem a la Serreta dels Pins, on hi ha l’ermita de la Mare de Déu de Montserrat. A l’hivern i en dies clars hi ha una bona vista dels cims nevats del Pirineu. Tornem al camí vell de l’Albagés fins  al desviament del camí del Pla de la Vall de Mas Melons per anar a buscar el camí de la Vall de l’Aranyó,  des d’on gaudim d’una vista excepcional sobre les serres que limiten amb l’Ebre i la plana de Lleida. Un cop passat el collet de la Sabina, ens desviem al camí dels Aranyons fins als Plans de Comesseques, des d’on ja albirem el pantà. No podem accedir fins al peu de la presa perquè està barrat el pas, però, des d’on ens trobem tenim una bona visió de la magnitud de l’obra. La presa ja fa temps que esta acabada, no obstant, l’embassament encara és buit perquè no s’ha finalitzat el pla d’emergència, sembla ser que falten les instal·lacions de sirenes per posar en avís a la població en cas de trencament de la presa, també resta pendent el sistema de comunicacions i les obres complementàries d’accessos a les finques i camins.

Tornem enrere fins el racó dels Aricsens i anem cap a la vall de Mas Melons envoltats d’oliveres i ametllers en flor. Passem per davant del Mas del Rata, creuem la C 233 i resseguim tota la vall de Mas Melons fins davant el Trull dels Moros. Fem un tram de pujada per la pista asfaltada d’Aspa a Castelldans fins al camí de Mas de Melons, on ens desviem per anar al centre d’interpretació.

L’espai natural de Mas Melons és un dels àmbits naturals més representatius dels ambients agrícoles de secà. La Reserva Natural Parcial se centra plenament en la conservació i millora dels hàbitats estèpics i de les espècies d’aus associades a aquests hàbitats, és una zona d’exclusió de reg per tal de conservar-les. A l’antiga masia situada dalt d’un petit turó hi ha el centre d’interpretació sobre els valors naturals, la biodiversitat i el tipus d’aprofitament agrícola que al llarg dels temps ha permès forjar aquest territori. En aquest indret es trova el monument en record dels dos agents rurals morts per un caçador.

Continuem cap a Mas de Matxerri, en el camí ens trobem les restes del pou de la figuera. Matxerri era un altre dels masos importants d’aquesta zona, actualment només s’utilitza de corral pels corders. Ja per finalitzar enfilem la vall de Matxerri fins arribar de nou a Castelldans.

Ha estat una agradable ruta, combinació l’exercici amb la descoberta del nostre entorn, i que ens a permès conèixer i gaudir de la riquesa que tenim al costat de casa, un  veritable espai de gran valor natural, històric i paisatgístic.