A la tercera va la vençuda, Per fi hem pogut fer la ruta de BTT als Castells del Doll que, per inclemències del temps, havíem suspès en dues ocasions. La pedalada transcorre per la plana de Guissona entre les conques dels rius Sió i Llobregós, Un paisatge forjat per marges, cabanes i pallisses.Com per tota la Segarra, al ser un lloc fronterer durant la reconquesta, hi ha diversos castells. El nom de Doll li ve del aqüífer que nodreix les fonts de la plana i que és conegut com a Doll de la Segarra.Des de  Guissona per la carretera de Sant Guim, passem pel davant de la font del Piteu per anar fins l’ermita de Sant Pere dels Pastors, d’estil romànic. Tornem enrere uns 400 m per agafar el camí al Parc de la Font de l’Estany, avui és un lloc d’esbarjo i en època remota havia estat un petit estany.

Continuem ruta fins l’Obra de Fluvià o Palau Fluvià, palau episcopal inacabat de principis del segle XVI que havia de ser residencia del bisbe d’Urgell. Des d’aquí tornem a Guissona per agafar el camí de Farell per veure la Roca del Llangardaix o Roca que Cau, encara que nosaltres li hem posat un altre nom, la Roca Cristòfol Colom, si us hi atanseu sabreu perquè. Aquest tram coincideix amb al via verda de Guissona.

Pel camí de Montanyana ens arribem a la creu de Condomines, que es troba situada al costat de Guarda-Si-Venes, on hi ha un mirador amb vistes panoràmiques de tota la plana de Guissona fins al Pirineu. Després de fer un mos agafem el Camí de Granollers al Casalot i tot seguit pel camí de Selvanera anem direcció Palou.

Creuem la C 14 i anem a buscar el camí de les Sitjes, i entre parets de pedra seca que permeten l’aprofitament de l’aigua, arribem al llogaret deshabitat. Per un tram del camí pedregós i estret albirem l’ermita de Sant Pere i, just al seu darrere, amb perfil majestuós, l’espectacular castell de les Sitges, situat estratègicament i dominant la Vall del Llobregós. Ens surt a rebre un simpàtic guia que ens explica que els diumenges fan visites guiades a aprofitem per parlar una estona de la història del castell.

Seguim pel camí de Florejacs, el poble situat sobre un petit turó amb el conjunt de la fortificació medieval, la casa senyorial i alguns racons amb molt encant. Prosseguim pel camí de les Pallargues i abans de creuar el canal Segarra-Garrigues ens desviem  a l’esquerra, passant per les restes de Santa Maria de Teuladells, antic monestir medieval del qual només se’ns mostra l’esquelet del què va ser, però que encara manté l’espiritualitat del lloc. A la fassina del Gavernet ens desviem a l’esquerra, travessem el torrent del Passerell prop del molí dels Frares i anem cap a La Morana on, vora el portal d’entrada hi ha l’antiga casa senyorial.