Desprès de dos sortides a sud, tanquem el primer trimestre a nord, concretament al pre Montsec. Escollim la vila d’Os de Balaguer com a punt d’arrancada, molt coneguda arreu de Catalunya per la festa de les campanes i els campaners i no tant per uns indrets més que interessants.

En el moment de programar-la, els responsables teníem dubtes de l’itinerari, pensant ja que les més de sis hores de recorregut eren arriscades, depenent de la quantitat d’excursionistes que s’hi apuntessin, aquests dubtes ens varen quasi obligar a fer tres o quatre visites al lloc per tal controlar la caminada, no fiar-nos dels mapes ni dels itineraris escrits i tenir dos o tres punts d’escapada per a poder escurçar l’horari de la caminada si el gruix de participants tinguessin  problemes de cansament. Aquesta previsió fou bàsica, ja que la setmana anterior va caure una bona nevada i això ens va fer canviar un xic la caminada.

Situats a l’indret de Tartareu i preveient un dia d’oratge òptim, deixem els vehicles a la vora de  la carretera d’Alberola. Enfilem per l’obaga de l’esquerra, el serrat de St. Miquel a la recerca del primer objectiu, la Font de la Mora i les alzines centenàries que l’envolten, un indret obligat de visita. Hem arribat més aviat de lo previst i ni la neu ens u ha impedit, tot el contrari, ha fet el trajecte més atractiu i hem fet una mica d’alpinisme. Hem seguit el camí correcte sense haver de ralentitzar la marxa, per l’obaga, amb força  neu, tot i que el sender no estava massa ben marcat, breu parada per esmorzar i mentrestant visitar la cova de l’Os. Continuem fins a la carena de la serra, tot seguint el sender de Los Picons, no massa clar el seu trajecte.

Los Picons (958 m.) o les Picones, per segons qui, son uns merlets de roca calcària, és una mena de castell natural i s’hi accedeix per una estretísima xemeneia natural. A sota s’hi troba el poble abandonat de Montesor, amb les restes de l’ermita romànica de la Mare de Deu de Montesor. Desistim de visitar-la i tampoc pugem Los Picons,  ja que el recorregut total de la caminada que pretenem fer és un xic llarg i aquest temps ens podria fer falta més endavant, cerquem el coll on hi ha el Mas de Ço de Guilló, a la pista que puja de Tartareu fins a Santa Mª de Vallverd, passant per l’Ermita de Sant Salvador.

Deixem la pista i ara cap a sud/oest per un  sender més atractiu i curt que arranca pels voltants  del Mas de Ço de Guilló, ens presentem a l’ermita de Sant Salvador, en un tres i no res. Deixem l’ermita i seguim totalment a sud per  pista fins a la segona ermita que visitem del recorregut, l’ermita de Mare de Déu de Cérvoles (768 m.), aquest tram suau, però una mica avorrit, dona peu a la conversa i oblidem momentàniament el cansament que anem acumulant, pla de Vila-seca hi teníem una pista d’escapada, però com anem més que bé i els senderistes van forts seguim l’itinerari previst.
El fàcil accés per pista des de Os fins  aquesta ermita, fa que habitualment hi ”acampin” gran quantitat de jovent amb musica discotequera i podem afirmar que el silenci habitual de l’entorn s’esvaeix.
Deixem” l’idíl•lic” lloc fins al desviament del sender ben marcat i  arreglat, que ens puja a la carena de la serra de la Guineu, per tot seguit baixar fins a Os de Balaguer, on com de costum últimament, ens hi quedem a dinar. Hem escurçat l’últim tram de l’itinerari

deixant per una altra ocasió la visita a la Cova dels Vilars i les seves pintures rupestres, amb les sis hores de tot aquest recorregut i que hem clavat amb l’horari previst, ja hem considerat que era suficient i prou atractiu per aquesta jornada.